Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Een Thursday Night Live! avond in de context van tentoonstelling The Other Architect. Lada Hrsak, André Kempe, Kristian Koreman/ZUS, Caro van Dijk en Piet Vollaard gingen in gesprek over de praktijk van architecten die een bredere opvatting hanteren van hun rol als ontwerper. Moderator was Arjen Oosterman. Deze bijeenkomst was in samenwerking met het magazine Volume.

De crisis van 2008 leidde (zeker in Nederland) tot een herbezinning binnen de vakgemeenschap van architecten op werkwijze, profiel, portfolio en mogelijkheden met het vak. Het rapport De nieuwe architect van Atelier Kempe Thill uit 2010 onderscheidde verschillende profielen om markten te heroveren of nieuwe te ontsluiten. Zoals de tentoonstelling en catalogus The Other Architect laat zien, is dat niet geheel nieuw; er wordt door bureaus al decennia ‘buiten de lijntjes gekleurd’.

Met vijf architecten bespraken we hoe de vlag er momenteel bij hangt: wat de mogelijkheden voor de architect nu zijn, wat de architect kan en wil bieden en wat de maatschappij eigenlijk van die beroepsgroep mag verwachten. Een doorkijkje naar de volgende crisis – het wegvallen van taken door digitalisering en AI – gingen we daarbij niet uit de weg. De architect is (op sterven na) dood, lang leve de architect! Met Caro van Dijk, André Kempe/Atelier Kempe Thill, Kristian Koreman/ZUS, Lada Hrsak en Piet Vollaard. Moderator was Arjen Oosterman/ArchisVolume.

Caro van Dijk

Caro van Dijk Architectuur is een jong bureau voor architectuur en interieurontwerp in Amsterdam. De focus ligt op het revitaliseren van bestaande gebouwen en zorgomgevingen voor mensen met speciale behoeften. Er wordt gewerkt wordt met een klein team van ontwerpers en externe onderzoekspecialisten.

Kristian Koreman - ZUS

Het duo Elma van Boxel en Kristian Koreman en hun bureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles] werkt aan gevraagd en ongevraagd ontwerp en onderzoek op het gebied van architectuur, stedebouw en landschapsontwerp. De verbeeldingskracht van architectuur kan volgens ZUS bijdragen aan een noodzakelijke verschuiving van grenzen tussen het private en het publieke, de lange en de korte termijn en het tijdelijke en het permanente.

Lada Hršak – Bureau LADA

Bureau LADA is een ontwerpbureau met een breed netwerk gevestigd in Amsterdam. De werkwijze van Bureau LADA kenmerkt zich door de locatie als uitgangspunt te nemen en een hecht samenwerkingsverband aan te gaan met haar klanten. De studio werd in 2010 opgericht door architect Lada Hrsak en vestigt zijn aandacht op de productie van ruimtes en op de mogelijkheid van architecturale interventies op specifieke locaties.

Piet Vollaard

Piet Vollaard is architect en criticus. Hij is medeoprichter van Stichting De Natuurlijke Stad, met als doelstelling de versterking van de ecologie en biodiversiteit van de stad. Met het project 7Seasons werkt hij samen met een groep van ontwerpers, biologen en ecologen aan de stapsgewijze verbetering van de stadsnatuur in de Provenierswijk en de Agniesebuurt van Rotterdam.

André Kempe - Atelier Kempe Thill

André Kempe is de oprichter van het Rotterdamse bedrijf Atelier Kempe Thill, dat hij sinds 2000 samen met Oliver Thill leidt. Het werkveld van het kantoor beslaat stedebouw en sociale (woning)bouw, maar ook onderzoek, onderwijs en publicaties zijn onderdeel van hun domein. In hun werk combineert Atelier Kempe Thill kernbegrippen als neutraal en economisch met aangenaam en innovatief.

The Other Architect

De tentoonstelling The Other Architect, georganiseerd door het Canadian Centre for Architecture (CCA) in Montreal, gaat nader in op de praktijk van verschillende architecten, die vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw tot op heden een bredere opvatting hanteren van hun rol als ontwerper. Aan de hand van verschillende casestudies wordt getoond hoe architecten, veelal opererend in multidisciplinaire teams, nieuwe praktijken introduceerden.

Thursday Night Live!

De donderdagavond van Het Nieuwe Instituut biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Urgente vraagstukken, vernieuwend onderzoek en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland. Bezoek het museum en eet een hapje mee met sprekers en gasten. Met wisselende pop-in expo's en diverse partnerprogramma’s.

datum
09/11/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

16:45 - 18:30 Boekpresentatie: Bicycle Landscape

19:00 - 19:30 Finders Keepers Lezing: The Black Archives

20:30 - 21:30 Faberhama Film

Pop-in expo Rotterdams Ontwerp Talent

Museum open tot 21:00

Haberdashery open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam